Veelgestelde vragen

 

Inhoud

 1. Wie moet aanmelden.
 2. Is aanmelden verplicht?.
 3. Mijn kind gaat naar het buitengewoon onderwijs. Moet ik aanmelden?.
 4. Mijn kind heeft een handicap en zal naar een gewone school in Willebroek gaan. Moet ik aanmelden?
 5. Als ik als eerste aanmeld, krijgt mijn kind dan ook als eerste een plaats in de school?.
 6. Kan ik al mijn kinderen voor dezelfde school aanmelden?.
 7. Wat gebeurt er wanneer een ander kind op dezelfde afstand woont?.
 8. Zijn er uitzonderingen mogelijk?.
 9. Kan ik mijn antwoorden nog wijzigen?.
 10. Wat gebeurt er als ik foutieve informatie invul?.
 11. Er is geen plaats voor mijn kind in de door mij gekozen school. Wat nu?.
 12. Ik ontvang een brief met de melding dat ik mijn kind kan inschrijven. Mijn kind is ondertussen ingeschreven in een andere school. Wat nu?.
 13. Mijn kind is ingeschreven in een school maar ik wil toch van school veranderen. Kan dat?.
 14. Ik ben een gescheiden ouder? Wie meldt aan?.
 15. Ik ga verhuizen, kan ik mijn kind al in een Willebroekse school inschrijven?.
 16. Mag ik het adres van grootouders of andere personen opgeven?.
 17. Mijn kind woont buiten Willebroek. Kan ik aanmelden?.
 18. Mijn kind heeft geen wettig domicilieadres of heeft geen rijksregisternummer. Kan ik aanmelden?

 

 

1. Wie moet aanmelden?

Is je kind geboren in 2016, dan ga je je kind eerst aanmelden via deze website.

Is je kind eerder geboren dan 2016, dan moet je niet vooraf aanmelden. Je kan je kind onmiddellijk inschrijven in een school in Willebroek. Voor dit schooljaar kan dit nog elke dag zolang er plaats is. Voor schooljaar 2018-2019 kan dit pas vanaf 12 maart 2018.

 

 

2. Is aanmelden verplicht?

Aanmelden is niet verplicht. Je mag er uiteraard voor kiezen om je kind niet aan te melden. Je kan je kind geboren in 2016 dan pas inschrijven vanaf 22 mei 2018. Is je kind niet aangemeld, dan heb je minder kans dat je je kind kan inschrijven in de school van jouw hoogste voorkeur.

 

 

3. Mijn kind gaat naar het buitengewoon onderwijs. Moet ik aanmelden?

Neen. In Willebroek zijn er geen scholen voor buitengewoon onderwijs.

Om je kind in te schrijven in het buitengewoon onderwijs, heb je een verslag van het CLB nodig. Het CLB zal je ook kunnen informeren over welke scholen voor buitengewoon onderwijs er zijn.

 

 

4. Mijn kind heeft een handicap en zal naar een gewone school in Willebroek gaan. Moet ik aanmelden?

Aanmelden is niet verplicht. Door middel van aanmelden is de kans wel groter dat je kind naar de school van je voorkeur kan gaan.

Tijdens het aanmelden kan je kenbaar maken of je kind al dan niet over een verslag dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs beschikt. Bij de inschrijving zal overwogen worden welke aanpassingen voor je kind nodig zijn.

 

 

5. Als ik als eerste aanmeld, krijgt mijn kind dan ook als eerste een plaats in de school?

Neen. Het is geen race tegen de tijd. Zelfs als je je kind aanmeldt op de laatste dag van de aanmeldingsperiode, krijgt je kind dezelfde kansen om aan een school toegewezen te worden als een kind dat op de eerste dag werd aangemeld.

 

 

6. Kan ik al mijn kinderen voor dezelfde school aanmelden?

Je kan je kinderen, die wonen op hetzelfde domicilieadres, voor dezelfde school aanmelden. Elk kind moet je wel apart aanmelden, met de juiste gegevens voor elk kind. Het systeem zal je kinderen koppelen. Dit wil zeggen: wanneer er slechts één plaats vrij is in de gekozen school, dan worden al je kinderen automatisch toegewezen aan de volgende school met voldoende vrije plaatsen.

Wil je dat je kinderen niet worden gekoppeld, dan kun je dit aangeven tijdens het aanmelden. Voor een meerling gaat de school in overtal. Dit wil zeggen dat slechts bij één plaats de kinderen toch worden toegewezen.

 

 

7. Wat gebeurt er wanneer een ander kind op dezelfde afstand woont?

Als er meerdere kinderen op dezelfde afstand tot de school wonen en er is maar plaats voor 1 kind gaat de school in overtal. Dan worden al deze kinderen toch toegewezen aan de school.

   

 

8. Zijn er uitzonderingen mogelijk?

Neen. Bij alle kinderen is dezelfde procedure voor het ordenen en toewijzen van toepassing.

 

 

9. Kan ik mijn antwoorden nog wijzigen?

Tijdens je aanmelding kan je elk antwoord op elke vraag nog wijzigen. Neem contact op als er toch nog problemen zouden zijn.

Hou er wel rekening mee dat er in principe geen aanpassingen meer mogelijk zijn nadat de aanmeldingsperiode is afgesloten.

 

 

10. Wat gebeurt er als ik foutieve informatie invul?

Tijdens het aanmelden dien je elke vraag correct te beantwoorden. Bij de inschrijving zal de school om een bewijs vragen over de identiteit van het kind, het diploma van de moeder, de schooltoelage, het domicilieadres van het kind.

De inschrijving kan niet worden gerealiseerd wanneer je foutieve informatie hebt ingevuld. Je zal je kind dan pas vanaf 22 mei 2018 kunnen inschrijven. De vrije plaats wordt dan aan het volgend kind toegewezen.

 

 

11. Er is geen plaats voor mijn kind in de door mij gekozen school. Wat nu?

Elke school heeft zelf bepaald hoeveel kinderen ze in haar klasgroepen kan inschrijven. Het aantal plaatsen per klasgroep is dus beperkt. Scholen houden vooral rekening met de grootte van de klaslokalen, de veiligheid en het aantal leerkrachten. Is de klasgroep volzet, dan ontvang je een mededeling van een niet-gerealiseerde inschrijving. Op deze mededeling staat de hoeveelste plaats je kind inneemt op de wachtrij. Wanneer er toch nog een plaats vrijkomt en het is aan jouw beurt, dan zal de school je contacteren met de vraag om te komen inschrijven.

 

 

12. Ik ontvang een brief met de melding dat ik mijn kind kan inschrijven. Mijn kind is ondertussen ingeschreven in een andere school. Wat nu?

Je kan je kind gerust gaan inschrijven. De inschrijving in een school van je lagere keuze zal automatisch vervallen wanneer je je kind toch inschrijft in een school van hogere keuze.

 

 

13. Mijn kind is ingeschreven in een school maar ik wil toch van school veranderen. Kan dat?

Vanaf 22 mei 2018 kun je je kind geboren in 2016 inschrijven in een andere school in Willebroek.

 

 

14. Ik ben een gescheiden ouder? Wie meldt aan?

Spreek met de andere ouder vooraf af welke scholen je voor je kind wil aanduiden. Beide ouders kunnen de aanmelding doen, het domicilieadres van het kind wordt gebruikt voor de berekening.

 

 

15. Ik ga verhuizen, kan ik mijn kind al in een Willebroekse school inschrijven?

Dit kan. Bij de berekening van de afstand wordt rekening gehouden met je nieuwe adres als :  
-        Je voor 16 februari 2018 een kopie van een huurcontract, koopovereenkomst, eigendomsakte of bouwvergunning bezorgt aan de dienst onderwijs.
-        Je voor 31 december 2018 naar Willebroek verhuist.

Vul op het aanmeldformulier wel het huidig domicilieadres van je kind in. Bij de verwerking van je aanmelding houden we wel rekening met het toekomstig adres van je kind.  

 

 

16. Mag ik het adres van grootouders of andere personen opgeven?

Dit kan niet. Alleen het officieel domicilieadres van het kind komt in aanmerking.

 

 

17. Mijn kind woont buiten Willebroek. Kan ik aanmelden?

Je kan je kind aanmelden. Bij een tekort aan plaatsen zal de kans op een inschrijving wellicht kleiner zijn. Kinderen die dichter bij de school wonen, krijgen immers voorrang.

 

 

18. Mijn kind heeft geen wettig domicilieadres of heeft geen rijksregisternummer. Kan ik aanmelden?

Ja. Je kan je kind aanmelden. Neem contact met ons op. Wij helpen je dan verder om het formulier in te vullen. Alle kinderen in België hebben recht op onderwijs, ook kinderen zonder een wettig domicilieadres of zonder rijksregisternummer.